Ølbrygning er en ældgammel kunst

15 april 2020 Lotte Hindsberg

editorial

Øl og ølbrygning er en ældgammel kunst der har været kendt i over 8000 år. I Danmark fandt man for få år siden en krukke med rester der var 5000 år gammel. Det er Europas ældste fund og 1500 år ældre end det ældste nuværende fund, som var en krukke ved Egtved pigen.

Normalt forbinder man i dag ølbrygning som et mandeerhverv, men det har kun været noget mænd har beskæftiget sig med i få århundrede. Op igennem tiden har det været kvinders job at brygge øl og med en ration pr. dag, der nemt kunne nå 5 liter, var det ikke så lidt der skulle brygges. Selve brygningen var omgæret med stor respekt og mystik. Det at kunne brygge sådan en smuk gylden drik, men sådan en skøn smag og virkning måtte virkelig være specielt. I oldtiden blev det sågar sammenlignet med det, at kunne føde børn og give nyt liv.

Lær at brygge øl

Der er masser af materiale der kan hjælpe dig med at lære at brygge øl. Der findes mange bøger, der fortæller om ølbrygning i detaljer. De forskellige former for teknikker og forskellen på en dansk øl, tysk og belgisk. Der er stor forskel på en stærk mørk belgisk øl og danskernes lyse og milde. 

Sammen med interessen for ølbrygning, er der også kommet mange ølkurser. Du lærer at brygge en god basisøl under hyggelige omgivelser og det tager en eftermiddag og en aften. Hvis du vil, er det muligt at tage den øl du har brygget med hjem, så husk at aftale transport. Det kan være lidt bøvlet at tage en 20 liter gryde med i bussen.

Internettet er også en sand kilde til inspiration. Der findes et utal af videoer, der viser forskellige teknikker og ingredienser. Der er videoer for øvede og nye brygmestre.

Specialbutikker der sælger ingredienser og bryganlæg til ølbrygning, er også et godt sted at få råd og vejledning.

Flere Nyheder