Hvad er panikangst og angst anfald?

07 September 2019 Astrid Pedersen

editorial

Panikangst er en angst lidelse, som er karakteriseret ved voldsomme panik agtige anfald. Disse anfald dukker op som lyn fra en klar himmel, ganske uden anledning eller forvarsel. Lider man af panikangst, kan man således risikere at få anfald når som helst og hvor som helst – derhjemme i sofaen, i bussen på vej til arbejde, eller i biografen midt under filmen.

Et panikangst anfald kan være en ganske ubehagelig oplevelse – især når man ikke ved, hvad det er. Man er pludselig skræmt fra vid og sans uden nogen form for trigger, og angsten har ikke noget ydre objekt. Når et panikangst anfald rammer, vil den ramte opleve hurtig og kraftig hjerterytme, åndenød, svimmelhed, øget sved tendens, rysten og flimren.

Mange angst ramte beretter om en følelse af uvirkelighed under deres angst anfald, hvilket blot bidrager til den ubehagelige følelse – man kan tro, at man er ved at miste forstanden. Og nogle angst anfald kan faktisk være så voldsomme, at de forveksles med et hjerteanfald.

Panikangst er ikke farligt i sig selv, men kan virke voldsomt invaliderende på patienten. Mange mennesker, som lider af panikangst, tør dårligt gå uden for en dør af frygt for at angsten skal overmande dem ud af det blå.

Hvordan ved jeg, om jeg lider af panikangst?

Hvis du kan nikke genkendende til ovenfor beskrevne scenarier, er det meget sandsynligt, at du lider af panikangst. Du bør opsøge din egen læge, først og fremmest for at udelukke andre alvorlige sygdomme og tilstande. Og hernæst bør du kontakte en specialist inden for området, så du kan få den rette behandling.

Denne vil typisk tage form af terapi, som kan hjælpe dig til at forstå og bearbejde din angst. På den måde vil du kunne opnå en større tryghed i hverdagen, og være bedre til at håndtere dine panikangst anfald, når de indtræffer.

Læs mere på angstekspert.dk

More articles