Kan solcellelamper yde nok lys?

19 July 2020 Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Var du klar over, at de første eksperimenter med at lave elektrisk lys faktisk var så kraftigt, at det ikke kunne bruges som belysning indendørs?

Man brugte det til gadebelysning, da det virkelig lyste op, men som lyskilde indenfor var man faktisk nødt til at minimere styrken, før det kunne bruges.

Man skulle ellers tro, at det ville være det omvendte scenarie i den forbindelse, men sådan ligger landet ikke.

Årsagen kan jo være, at hvis man kigger på nogle af de første solcellelamper eller bare nogle billige af slagsen, så gav og giver de heller så meget lys fra sig.

Der skulle gerne nogle store celler til og solcellepaneler, før de kunne give tilstrækkeligt med lys, man reelt gad have og kunne udnytte; og som det er med mange førstegangseksempler på noget, så er det sjældent så effektivt eller fungerer særligt længe.

Nu om dage har man opfundet solcellelamper, der virkelig fungerer i styrke og lyser kraftigt op, uden de gør sådan et stort væsen af sig, medmindre man æstetisk da gerne vil have nogle store lamper, der fylder op og måske har et specielt udseende at kigge på.

Nogle af disse lamper lyser automatisk hele tiden, mens andre kun lyser, når det er mørkt, og de så lader op, når de tager sol til sig: men nogle skal man så selv tænde og slukke.

Igen er man dog afhængig af solens kilde til at lade dem op, men selvom der ikke er direkte sol på dem, så kan de jo godt lade sig lidt op alligevel, omend det ikke altid er så effektivt.

Man kan måske få brug for en god bunke af disse lamper til at yde nok lys, og man skal måske passe på med at tro, at man kan bruge den slags indenfor, for de er nok bedst at bruge udenfor.

More articles