Hvilken fare udgør radon for mig og min familie?

15 januar 2020 Astrid Pedersen
Hvilken fare udgør radon for mig og min familie?

Radon er almindeligt forekommende i alle bygninger i Danmark. Da radon trænger ind i huset på ganske naturlig vis, kan det ikke undgås, at der er en vis radon mængde til stede i hjemmet.

I Danmark anslås omkring fem procent af landets enfamiliehuse at have et radon niveau over den nedre grænse værdi, som er fastsat til 100 Becquerel pr kubik meter. De mest udsatte huse er etplanshuse uden kælder, hvor radon kan sive direkte op i stuer og værelser via husets fundament, samt huse beliggende i det østlige Danmark – særligt Bornholm, hvor klippegrunden er tæt på jord overfladen.

Det er ikke muligt at lugte sig frem til radon niveauet i boligen. Radon er en stille, usynlig dræber, som hverken kan fornemmes på lugt eller smag. Det er heller ikke velkendt at radon skulle give symptomer så som hovedpine eller luftvejs problemer, på samme måde som eksempelvis skimmelsvamp. Og derfor er det vigtigt, at du kan få målt radon niveauet i dit hjem.

Er der store mængder af radon til stede i de rum, hvor du og din familie opholder jer i mange timer til daglig, løber I nemlig en vis risiko for at udvikle dødelig lungekræft. Og radon er samtidig under mistanke for at være medvirkende årsag til leukæmi hos spædbørn.

Få målt radon niveauet i hjemmet – for hele familiens skyld

Har du mistanke om radon i hjemmet, bør du hurtigst muligt få iværksat en radon måling. Dette kan gøres simpelt og billigt ved hjælp af radon målebokse fra Radonhuset. Måleboksene stilles op rundt omkring i hjemmet, og efter en rum tid kan du aflæse radon niveauet. Skulle dette vise sig at være for højt i forhold til de fastsatte grænse værdier, kan du få råd og vejledning til radon sikring af dit hjem hos Radonhuset.

Få mere information på radonhuset.dk

Flere Nyheder