Frikadeller – et sikkert hit blandt børn og voksne

26 July 2018 Astrid Pedersen
image

editorial

Langt de fleste danskere har fået serveret frikadeller op til flere gange i løbet af deres liv. De traditionelle frikadeller har været en del af det danske køkken i årtier, og serveres som regel i forbindelse med julefrokoster, såvel i hjemmene som på arbejdspladsen. Og det er ikke uden grund, at den lækre spise har beholdt sin popularitet i så mange generationer. Stort set alle børn såvel som voksne kan lide frikadeller, og spiser dem med velbehag – og er man ikke til den helt basale frikadellesmag, kan man altid variere opskriften efter ønsker og præferencer.

Frikadellen – den danske kødbolle

Frikadellen er den danske variation af kødbollen, som findes i mange modeller rundt omkring i verden – fra den tyrkiske köfte til de svenske kötbullar og de italienske kødboller, som vi kender dem fra Lady og Vagabonden. Danske frikadeller udmærker sig ved at være baseret på en blanding af hakket kalve- og svinekød, og i øvrigt være stegt i smør på en pande. Og til de helt rigtige, klassiske frikadeller hører ikke andre krydderier end salt og peber, så kødsmagen rigtig kan skinne igennem.

Mange vælger at strække kødfarsen med mel eller havregryn i større eller mindre omfang – især i gamle dage, hvor kød var en knap ressource, var det populært at tilsætte megen mel eller gammelt brød til farsen, hvilket har været med til at give frikadeller den karakteristiske smag og konsistens, de er kendt for. I nyere tid anvendes dog mere kød og flere krydderier i frikadellefarsen, som ellers traditionelt blot består af kød, æg, mel, mælk, salt og peber. Og således kan den delikate klassiker udvikle sig i takt med tidens smag.

Nem og hurtig opskrift på frikadeller

Hvis du har mod på selv at fremstille et fad frikadeller, er alt, hvad du skal bruge, en god kniv, en stegepande, og en god basisopskrift, som du kan finde på dk-kogebogen.dk

More articles