Dokumenter du skal kende til ved boligkøb

09 februar 2021 Maya Hindsberg

Der er mange dokumenter at forholde sig til, når du køber bolig. Derfor kan en boligadvokat være din bedste ven i det foretagende. De kan nemlig hjælpe med at læse dokumenterne igennem, for det er uden tvivl omfattende læsning, som kan være svært at forstå, hvis man ikke er trænet i at forstå juridiske formuleringer.

De mest kendte dokumenter er købsaftalen og salgsopstillingen. Salgsopstillingen er en kort og god præsentation af boligen, som har til formål at vise huset eller lejligheden fra sin bedste side. Købsaftalen er nok det allervigtigste dokument, da det er aftalen imellem dig og køber. Det er især godt at få en boligadvokat til at læse købsaftalen igennem.

Ejendomsdatarapporten

Ejendomsdatarapporten er en rapport, der giver dig et overblik over alt det tekniske omkring huset. Det er blandt andet der, du får en ide om husets energimærkning, altså hvor meget vand, varme og el huset bruger. Det er også her tilstandsrapporten hører ind under, som forklarer dig, hvilken stand huset er i.

Det vil også fremgå af ejendomsdatarapporten, hvis du f.eks. har en olietank på grunden, eller hvis der er en uafsluttet byggesag på grunden, eller planer om ændringer i noget på grunden. Med andre ord er det her, det vil fremgå, hvis der er ting, der kan betyde flere udgifter til dig.

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring er vigtig at få tegnet. Det gør, at du er dækket i tilfælde af, at du opdager skjulte skader på boligen, der ikke står nævnt i tilstandsrapporten. Den er frivillig, men det er ofte værd at investere i, så du er på den sikre side. Det er sælgers ansvar at indhente tilbud på en ejerskifteforsikring, og typisk dækker den i fem år.

Ejerskifteforsikringer kan tegnes for både enfamiliehuse, rækkehuse, sommerhuse og ejerlejligheder. Det er dog sjældent, at man tegner dem for lejligheder, da det er en omfattende proces.

Flere Nyheder