Skægkræ – et nyt irriterende problem

10 February 2021 Lykke Holzmann Søby

editorial

Skægkræ trives i de fleste klimaer og foretrækker at bo i mørke, fugtige områder som kældre, lofter, køkkener og badeværelser. De er især tiltrukket af papir og fugtigt tøj. Ofte findes de i opbevarede kasser i garager og skure.

Hvad spiser de?

Skægkræ er kendt for deres destruktive madvaner og ødelægger ofte bøger, tøj og tapet. Skægkræ lever af kulhydrater, især sukker og stivelse. Cellulose, shampoo, lim i bøger, linned, silke og døde insekter kan være fødekilder. 

Hvordan slipper jeg af skægkræ?

Folk transporterer ofte skægkræ indendørs uden at vide det. Når de kommer ind i hjemmet, kan papkasser og plastbeholdere, der for nylig er opbevaret i angrebne områder, være det ideelle sted for skadedyrene at sprede sig.

Varme og fugtige rum tiltrækker skægkræ, som kældre og kryberum. Skadedyrene kommer ind i dit hjem gennem fundamentrevner eller huller omkring døre. Hvis du efterlader madvarer ude i det fri, lokker det skægkræ også indendørs.

Hvor alvorligt er problemet?

Kan forårsage allergi

Skægkræ udgør ofte en mild risiko for mennesker og ejendom. De overfører ikke sygdom, men de kan udløse allergi hos nogle mennesker.

Kan forårsage skader på personlige genstande

Mens indendørs spiser skægkræ også korn og tygger store huller i tøj, polstring eller papir. I stort antal kan de forårsage megen skade. Ødelagte genstande inkluderer ofte lagrede filer, bøger og vintagetøj.

Er skægkræ skadelig for mennesker?

Svaret er nej. Da de ikke bider eller bærer på noget der er farligt for mennesker er de som sådan ikke skadelige. Tanken om, at disse skadedyr er farlige, skyldes sandsynligvis deres usædvanlige udseende. Skægkræ har en metallisk farve og en gulerodsformet krop med tre lange, tynde, halelignende vedhæng, der er fastgjort og stikker ud fra deres sidste kropssegment.

Er skægkræ skadelig for kæledyr?

Ikke specielt, og selvom de kan se skræmmende ud, er insekterne ikke giftige, hvis de indtages. Dog bør du passe på at dine køledyr ikke spiser skægkræ. Generelt er skadedyrene generende, fordi de beskadiger husholdningsartikler snarere end på grund af skade, de påfører mennesker eller dyr.

Har du problemer med skægkræ i København, kan du klikke her.

More articles