Kom splinterne til livs med en gulvafslibning

28 August 2019 Astrid Pedersen

editorial

Er dit før så smukke og skinnende trægulv blevet flosset og mat i overfladen? Er du nødt til at have sko på inden døre, fordi splinter i det tørre træværk sætter sig fast i dine fødder, eller river dine strømper og sokker itu? Og kan du ikke længere fjerne spildt kaffe, te eller rødvin med en simpel aftørring – men suges væsken i stedet ned i gulvet og danner grimme pletter og skjolder? Så er dit trægulv med stor sandsynlighed så slidt, at du ikke vil kunne få det rigtig pænt igen ved hjælp af gulvvask. Der skal skrappere midler i brug – som for eksempel en grundig, professionel gulvafslibning.

Hvordan fungerer en gulvafslibning?

En gulvafslibning er knap så voldsom som en gulvafhøvling, hvor 4- 5 millimeter af gulvets overflade skrælles bort ved hjælp af skarpe knive, monteret på en valse. Ved en gulvafslibning anvendes i stedet sandpapir i forskellige grovheder. Sandpapiret fastgøres på maskinens roterende slibe rondel, og der slibes først med det grove sandpapir, som fjerner alt fra pletter og skjolder til de irriterende splinter samt overfladiske ridser og skrammer. Det fint kornede sandpapir finsliber gulvet, så det bliver skinnende og ensartet i overfladen. Og her efter er træværket klar til at tage imod den efterbehandling, du vælger.

Du kan for eksempel vælge en af de populære ikke forseglende behandlings typer så som olie eller sæbe. Med en olie eller sæbe behandling kommer træværket rigtig til sin ret. Træværkets individuelle og unikke karakteristika får lov at skinne igennem, og resultatet bliver i de fleste tilfælde virkelig kønt. Ønsker du der imod et gulv, som ikke er så krævende i forhold til pleje og vedligeholdelse, bør du vælge lak eller maling, som ikke kræver ugentlig vask med særlig sæbe, og som på effektiv vis beskytter træværket mod slitage.

Du kan læse mere om gulvbehandling på gulvkanonen.dk

More articles