I din krop har du et tungebånd

23 January 2023 Anders Hansen

Hvad er et tungebånd?

Tungebåndet består af tre dele: to sidehorn, der er forbundet med et forreste legeme eller midterstykke. Det har også tilhæftninger til flere andre muskler i halsen og ansigtet, som hjælper med at bevæge det.

Når du synker, trækker vejret eller taler, spiller tungebenet en vigtig rolle, da det fungerer som omdrejningspunkt for de bevægelser, som din tunge udfører. Dette omfatter at løfte sig op mod bagsiden i mundtaget for at danne ord og skubbe ned mod mundbunden for at synke.

For personer med et stramt tungebånd kan disse bevægelser være begrænsede, fordi dets fastgørelse til mundbunden er for stram. Dette kan give problemer med at tale, spise og synke, da det er sværere for dem at bevæge tungen. Det kan også give problemer med at trække vejret, hvis begrænsningen bliver værre med tiden.

Tungebånd

Heldigvis findes der behandlinger, der kan hjælpe folk med et stramt tungebånd. Tale terapi er en mulighed, der hjælper med at styrke musklerne omkring tungebenet og forbedre tungens bevægelse. Kirurgi kan også være en mulighed, afhængigt af hvor alvorlig eller restriktiv din tilstand er.

Gør det ondt at få fjernet tungebåndet?

For det meste, nej. Proceduren foregår normalt hurtigt og under lokalbedøvelse, så der bør kun være minimal ubehag. Genoptræningstiden varierer også fra person til person afhængigt af, hvor meget væv der skal skæres væk, for at tungebenet kan bevæge sig frit.

Ved nogle tilfælde kan man tale om, at man laver kosmetiske forandringer på kroppen, men hvis tungebåndet er for stramt, er det næsten en nødvendighed at klippe det.

Det er måske en svær beslutning at tage på et barns vegne, som der tit døjer med det her problem, men langt, langt de fleste er glade og tilfredse for, at den beslutning blev taget, som det var at klippe tungebåndet i sidste ende.

More articles