Hvad er danskernes holdning cannabis?

14 June 2022 Lykke Holzmann Søby

editorial

Når man tænker på cannabis og hash i Danmark, tænker man ofte på fristaden Christiania, og det er også det sted, som de fleste frisindede turister besøger i Danmark. Men der er faktisk andre steder i Danmark, hvor brugen af hash og cannabis heller ikke er så ualmindeligt.

Tænk eksempelvis på Thy-Lejren. Men også i mange af Danmarks største byer kan man finde, om ikke åben handel med hash – det er jo stadigvæk ulovligt – men så i hvert tilfælde headshops, hvor man kan købe spændende grej til Cannabis. Et godt eksempel er Danmarks ældste Headshop. Den ligger såmænd i Aalborg og det har den gjort siden 1991.

Headshop

Cannabis i København

Men tilbage til hovedstaden. Danmark betragtes ofte som et relativt progressivt, liberalt land. Det er måske mest tydeligt i København og den kendte fristad, Christiania. Anset for at være et centrum for liberale holdninger og frihed, er brugen af ​​cannabis almindeligt blandt lokalbefolkningen.

Totempæle holder et skilt ‘Christiania’ op ved indgangen til en by

Det blev dannet i 1970’erne, da besættere kom ind i området (dengang var det en forladt militærbase) og lavede boliger ud af de nedlagte bygninger. Den daværende regering erklærede Christiania for et ’socialt eksperiment’, og i 1989 blev det tildelt visse juridiske rettigheder.

Handelen med hash har ændret sig i Christiania gennem årene. Enkeltmandsforhandlere har givet plads til multinationale virksomheder, og stofbrug er stadig så udbredt som nogensinde. Dette har skabt spændinger med loven.

Holdninger til cannabis

På trods af at besiddelse af hash er ulovligt, har næsten halvdelen af ​​de unge voksne (16-34 år) prøvet hash mindst én gang i deres liv. Det er et af de højeste tal i Europa. Landet blev også rangeret som nummer 23 i verden med hensyn til udbredelsen af ​​cannabisbrug.

Tiltaget til at legalisere cannabis til medicinske formål markerer et yderligere skift i holdningen, og antydningen om, at loven vil blive blødere med hensyn til brugen af ​​den i fremtiden.

Måske vil headshoppen i Aalborg og lignende butikker resten af landet på sigt få lov til at sælge den hash, der skal ryges i deres fine piber. Der er noget der tyder på at der er et holdningsskifte på vej.

More articles