Her har du set corsage gennem tiden

30 September 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Du har nok ikke fysisk set corsage her gennem tiden, da det ville kræve, at du var meget gammel og så havde rekorden i at være den ældste person i verden.

Men hvis du er bare lidt historieinteresseret, så har du formentlig set billeder af et corsage – eller korset, som man kalder det på mere jævnt dansk – på specielt piger i historie perioder helt frem til i dag.

Nogle af disse vil vi gennemgang, uden dette skal ses som en slavisk gennemgang, den korrekt rækkefølge eller en udtømmende gennemgang.

Men et korset har faktisk rødder langt tilbage i tiden, specielt ved Solkongens hofliv i Frankrig og længere tid før da. Her brugte både mænd og kvinder den slags.

Det er pudsigt at tænke på, at i en periode, hvor rotterne løb om benene på selv de fineste herskaber, og bad var en sjældenhed, så gjorde man meget ud af at se korrekt ud, bruge masser af parfume og have det rigtige tøj på.

Specielt hoffet brugte korset, og det brugte både mænd og kvinder, hvor man især havde det på for at strække maven sammen, så man så mindre buttet ud, og så man kunne have de store balkjoler på udover.

Man har hørt beretninger om kvinder, der til hofbal dårligt kunne trække vejret, fordi man strak korsettet så stramt sammen.

Senere så man også korsetter blive brugt af lystpiger i specielt Det vilde vesten, hvor de var et fast indslag på saloons ved sang, dans og… anden underholdning.

Ved varieté-forestillinger og teater-fremførelser brugte man også den slags beklædningsgenstande, som ofte var for at genskabe en tidsperiode.

Nu om dage ser man blandt andet et korset brugt i burlesque-sammenhænge, men man kan også se det i underholdningsbranchen, hvor man bare skal se et enkelt afsnit af Monty Python for at se nogle af de medvirkede i korsetter.

More articles