Alkoholbehandling: ambulant eller indlagt behandling?

30 May 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Lidt groft sagt kan man sige, at når man har at gøre med behandling af alkoholmisbrug, så er der to forskellige metoder, man kan indgå i behandling for dette:

A) Man kan blive indlagt og

B) Man kan være indlagt ambulant

I denne artikel vil vi forklare forskellen og de forskelle del-aspekter ved de to forskellige metoder og give lidt lys på, hvornår de virker mest effektive, og hvordan de gradvist kan føre til, at man kommer ud på den anden side og kan fungere i samfundet igen.

Herhjemme kan man ikke tvangsindlægges for et alkoholmisbrug. Der skal være noget helt andet galt såsom, at man er til fare for ens omgivelser i forbindelse med psykisk sygdom, men så er man ude i en helt anden form for behandling.

Derfor er det vigtigt, at patienten selv er indstillet på at skulle gøre en forandring, når vedkommende bliver direkte indlagt, for det kan blive sådan en radikal forandring på kort tid, og når man kombinerer dette med abstinenser og nye omgivelser, kan det fremkalde en frygt i kroppen, så vedkommende har lyst til at stikke af – og det har vedkommende sådan set ret til.

Således skal behandlere, terapeuter, pårørende og videre sørge for, at opholdet bliver tåleligt for patienten, og specielt skal dette ske i den første indlæggelsesperiode, hvor det virkelig kommer til at kunne mærkes, at man er i gang med en stor forandring i livet.

At være indlagt ambulant betyder, at man skal møde op til tjek på aftalte tidspunkter på et behandlingshjem, men ellers kan man opholde sig resten af tiden derhjemme.

Dette benytter man sig af, når man bedømmer, at patienten er klar til at kunne tage vare om sig sig selv i et vist omfang ude i det virkelige liv igen, så der er plads til nye patienter, der skal indlægges.

Når man er udskrevet ambulant, kan man stadigvæk møde op til møder ved for eksempel AA.

More articles